Leslie L. Lawrence: Hannahanna méhei

Leslie L. Lawrence: Hannahanna méheiAz utóbbi évek vesszőfutása után meglepően jó regényt adott ki Leslie L. Lawrence a Lendvay-sorozat részeként. Egyszerű, de lendületes történetvezetés jellemzi, új a környezet és újak szereplők, és ami nagyon fontos: a könyv mentes a szerkesztési hibáktól.

Különösebb újdonságot azért nem hoz a kötet, például a legnagyobb Lendvay-klasszikus, a Miranda koporsója eredetiségének és zsenialitásának a nyomába sem ér. Azt a szintet viszont hozza, amit a bevezető is ígér, egy tábortűz mellett elmesélhető, szórakoztató történetet.

Lendvayt Törökországba küldi egy amerikai maffiózó, hogy vigyázzon a 17 éves lányára. A Lendvay-történetek elején, a nyomozó irodájában játszódó jelenetek egyébként a legjobb részei ezeknek a könyveknek, zseniális Rose, a titkárnő, Bumfordi, a maffiózó testőre, és maga a maffiózó is jó arc. Kilométerekkel frissebb ez a felütés, mint ha Leslie L. Lawrence tudóskodna bárhol is.

Ezután a repülőtér, majd a magasban a repülő – a Hannahanna méhei azzal is kiemelkedik az elmúlt évek terméséből, hogy végre ismét több helyszínen játszódik. Persze repülőset is olvastunk már Lawrence-től a Huan-ti átkában, nem is akármilyet, de csak a helyszín hasonló, a történet egyedi és érdekes, a maffiózó lánya és a pápaszemes tudós, az újonnan megjelent hettita könyv sorsa, majd a gyilkosság…

A hotelben aztán kissé leül a történet, mert felsorakoznak a szereplők és mindenki kétszer-háromszor beszélget Lendvay-val, ebben nincs sok fantázia. Lendvaynak a konferencián való részvétele viszont nagyon vicces, és aztán, hála istennek, ismét kijutunk a szabadba, Törökország utcáira, üzleteibe és házaiba. A megoldás is viszonylag jól elszakad a korábbi sablonoktól, hosszasan magyarázni sem kell, és még a könyv legvégére is marad csavar.

Összességében a Hannahanna méhei egyáltalán nem emelkedik ki Lőrincz L. László életművéből, de az sem jellemző rá, ami az utóbbi években megjelent könyvei mindegyikére, hogy mélyen alulmúlja a korábbi színvonalat. A szerkesztéssel sincs gond, úgyhogy ez egy végre egy teljesen vállalható, izgalmas és érdekes Lawrence-krimi, érdemes elolvasni!

Leslie L. Lawrence: Hannahanna méhei
Studium Plusz Könyvkiadó, 2010.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .