Katarzyna Miller – Monika Pawluczuk: Nőnek lenni és nem bedilizni

Katarzyna Miller-Monika Pawluczuk: Nőnek lenni és nem bedilizniA Nőnek lenni és nem bedilizni nagyon jól összefoglalja a mai nők mindennapjait érintő problémákat, és részben megoldást is nyújt olvasójának. A könyv tizenegy, különböző külső és belső tulajdonságokkal rendelkező nőről szól, akik egy hat napos, lélekemelő beszélgetés-sorozatban vesznek részt.

A beszélgetéseket egy terapeuta vezeti, aki tapasztalatával és felsorolt példáival segíti a résztvevők gondjainak feltárását. Különböző témákat hoz fel, amelyekről csoportosan kezdenek el beszélgetni, majd kérdéseivel a megoldás útjára tereli a pácienseket. A terapeuta által felvetett problémák valóságosak, a résztvevő nők viszont kitalált személyek. Már a könyv elején érezhető, hogy ennyire összetett problémákkal szembenéző nő azért kevés van, vagy csak én nem találkoztam még ilyenekkel. Ettől függetlenül a terapeuta jól tud útmutatást adni a felvetett problémákhoz, mert olyan élethelyzetekből merít példát, amelyek manapság sok nőt érinthetnek. Válás, szexuális problémák, elnyomás, munkamánia, szülőkkel, barátokkal, saját magunkkal való negatív kapcsolat.

A könyv tehát jól olvasható, párbeszédes formában íródott, amely még életszerűbbé teszi a helyzetet, így nem válik unalmassá egy-egy téma, és nem érezzük hosszúra nyújtott kioktatásnak a megoldásokat sem. Ha jobban belemerül az olvasó, és próbálja beleképzelni magát az adott nő helyzetébe, megoldhatóvá válik a saját hasonló problémája is, a könyv jól rávezeti a megoldásra. Úgy tűnik, és ez már nem az első könyv, ami erre tanít, hogy az ember legnagyobb problémáját a szülei, vagyis a nevelés, a gyerekkori elvárások, az örökölt problémák okozzák. Ha lelki problémáink vannak, akkor a körülöttünk élőket, férjünket, gyerekeinket okoljuk, pedig ha vennénk a fáradságot és jobban belegondolnánk a saját helyzetünkbe, rájöhetnénk, hogy sokkal bonyolultabb, és régebbi sérelmeink hatnak ránk még felnőttként is.

Persze a megoldás, amit a könyv nagyon sokszor emleget, ott van az orrunk előtt. A legjobb, ha megpróbálunk úgy élni, hogy magunknak mindig mi legyünk az elsők, az legyen a fontos, amit mi akarunk, és ne vessük alá magunkat mások elvárásainak.

Katarzyna Miller – Monika Pawluczuk: Nőnek lenni és nem bedilizni
Athenaeum Kiadó, 2012.

1 comment for “Katarzyna Miller – Monika Pawluczuk: Nőnek lenni és nem bedilizni

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .