Majtényi Balázs – Majtényi György: Cigánykérdés Magyarországon 1945-2010

Majtényi Balázs - Majtényi György: Cigánykérdés Magyarországon 1945-2010Igényes, alapos könyv jelent meg a magyarországi cigánykérdésről, de a tartalma sajnos sokkal kevesebb, mint amit a cím ígér. Átfogó bemutatás helyett ugyanis elsősorban az állam cigányügyi működésére fókuszál, valódi cigányokkal inkább csak a képeken találkozunk. Igaz, az állam vonatkozó bemutatása sem tanulság nélküli.

A könyv leszámol ugyanis egy tévképzettel, mely szerint a szocialista Magyarországon a cigányoknak “jobb” volt. A propaganda erről szólt: mindenki járhatott iskolába, mindenkinek volt munkája, mindenki számára nyitott volt a lehetőség a középosztálybeli életre – még a cigányoknak is. A könyv viszont bemutatja az állam valódi működését a kitelepítésekkel, szegregált iskolai osztályokkal, kényszerfürdetéssel, illetve a rendet tartó rendőrökkel együtt. A könyvben idézett dokumentumok is nagyon érdekesek: az állami vezetők tisztában voltak a cigányok valódi helyzetével és problémáival, csak megoldani nem tudták őket.

A könyv az állam rendszerváltás utáni viselkedését is összefoglalja, de ebben sokkal kevesebb az újdonság: anomáliák a kisebbségi önkormányzatok körül, látszatintézkedések, folytatódó szegregáció. Legalább a kényszerfürdetés megszűnt…

A cím érthetetlen módon arra utal, hogy 2010-ig mutatja be a helyzetet, pedig bőven 2012-ig: elemzi például az új alkotmány cigányokra vonatkoztatható vonásait is – szörnyűek, egyébként, sőt a könyvben a Magyar Gárda és egy 2012. márciusi Jobbik-rendezvény is szóba kerül.

Kívülről vastagnak látszik, de terjedelmét tekintve elég rövid könyvről van szó, ami sajnos csak az államra koncentrál, arról semmit sem tudunk meg, hogyan élték meg mindezeket maguk a cigányok, illetve hogyan éltek és élnek ma is ilyen környezetben (L. Ritók Nóra blogja elég jó kiegészítése lehetne a könyvnek). Az is probléma, hogy a könyv nem közérthető, pedig a szerzők célja a bevezető szerint ez volt, mégis túl sok ilyen mondat maradt benne: “Az etnikai identitás és a vele járó tulajdonságok rögzített felfogásával szemben a társadalmi és etnikai kategorizáció (illetve identitás) szituatív is lehet (…)“. A fotók viszont nagyszerűek, többet mondanak ezer szónál – de azért elég nagy kár, hogy ténylegesen szavak már nincsenek hozzájuk.

Majtényi Balázs – Majtényi György: Cigánykérdés Magyarországon 1945-2010
Libri Kiadó, 2012.

2 comments for “Majtényi Balázs – Majtényi György: Cigánykérdés Magyarországon 1945-2010

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .