Ozzy Osbourne: Bízz bennem, a nevem Dr. Ozzy

Ozzy Osbourne: Bízz bennem, a nevem Dr. OzzyVoltak kétségeim, hogy az Én, Ozzy után Ozzy tud-e még valami újat nyújtani, illetve mi lehet az érdekes abban, ha tanácsokat ad? De a kötet nagyon kellemes meglepetés: legalább olyan fergetegesen vicces, mint az életrajza!

Ozzy Osbourne rovatvezető lett, a Sunday Times Magazine és a Rolling Stone hozzá forduló olvasói számára ad útmutatást a felmerülő kérdésekben. Számtalan újságnak van ilyen levelezős rovata, de azért elég nagy merészségnek tűnik Ozzy-t felkérni tanácsadónak… Az önéletrajza ismeretében rögtön fel is merült bennem néhány kérdés, például hogy hogyan adhat egyáltalán orvosi javaslatokat? Nem veszélyezteti ezzel az olvasók egészségét? Nos, röhejes, de tényleg van annyi tapasztalata az orvosokkal és a szerekkel kapcsolatban, hogy rengeteg kérdésre érdemben tud válaszolni. A második kérdés, hogy helyes-e, ha valaki bízik benne? Szerencsénkre Ozzy hatvanéves korára megkomolyodott, és egyáltalán nem tekinti követendőnek a saját sorsát, ellenkezőleg, mindenkit lebeszél róla, hogy úgy élje az életét, mint ő. A válaszok sem igazán orvosi javaslatok, Dr. Ozzy inkább életmód-szakértő, illetve sok levélírót azonnal szakorvoshoz küld. Senki nem fog tehát rossz tanácsokat kapni a könyvből, ellenkezőleg, meglepő módon szinte minden sorával egyet lehet érteni.

A kötet lényege ettől függetlenül nem az, hogy a válaszai az olvasók számára hasznosak lehetnek, hanem hogy amit ír, elképesztően vicces. Ozzy ugyanis az eseményekben gazdag előélete miatt szinte minden témában tud érdekes történeteket mesélni. Ez lehet párkapcsolati probléma, viselkedési, szexuális, vagy tényleges betegség – egészen biztos, hogy Ozzy nyomta már durvábban is. Ezt nem szégyelli, sőt részletekbe menően megosztja velünk, ahogy azt a felismerését is, hogy mit kellett volna másképpen csinálnia.

A könyvnek ugyanakkor egy kifejezetten elgondolkodtató része is van, ami Ozzy DNS-elemzéséről szól. Mármint ezen a fejezeten is lehet röhögni, de közben pontosan alátámasztja azt, amit ezeknek a teszteknek a lehetséges hasznáról Dr. David B. Agus írt az orvostudománynak egy teljesen másik végéről kiindulva. Ezek a tesztek megmutatják például, hogy mi okozhat függőséget az alany számára és mi az, ami nem, és megdöbbentő, hogy ami Ozzy DNS-elemzéséből kiderült, az milyen pontosan alátámasztja a sokrétű személyes tapasztalatait. Az ő életét persze már nem fogja megváltoztatni az eredmény, másvalaki számára azonban hasznos lehet előre tudni, ha kifejezetten hajlamos az alkohol- és gyógyszerfüggőségre, vagy ha nem.

Azt persze nem állítom, hogy Ozzy tanácsai valami maradandó értéket képviselnek – de ha egy könyv ilyen ordenáré és vicces egyszerre, valószínűleg a legtöbb pasinak tetszeni fog.

Ozzy Osbourne: Bízz bennem, a nevem Dr. Ozzy
Cartaphilus Kiadó, 2012.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .