M. Kiss Csaba – Kásás Tamás: Kása

M. Kiss Csaba - Kásás Tamás: KásaAmikor a reklámplakátokon megláttam ezt a mogorva, ráncos, sötét tekintetű alakot, a kinézetével nem hozta meg a kedvem a könyv elolvasásához. Mégis úgy gondoltam, hogy egy ilyen sikeres emberről biztosan nem írtak rossz kötetet. A belső borítón látható kép, amelyen Kásás Tamás kajánul mosolyog, mindjárt sokkal kellemesebb, az elolvasása után pedig nyugodt szívvel állítom, hogy a legérdekesebb és legaranyosabb életrajz, ami eddig a kezembe került!

A könyvnek a 2012-es olimpia ad keretet: az olimpia előtti pillanatokkal kezdődik, és az olimpia utolsó pillanataival zárul. De a könyv nem csak a vízilabdát kedvelőknek szól, hanem ahogy már a borítón is megemlítik, Kásás Tamás minden, az életét meghatározó mozzanatot őszintén, ami a szívén az a száján mesél el. Megismerhetjük az utat, amely már gyerekekként a vízilabdához vezette őt, olvashatunk a vágyairól, álmairól, félelmeiről, gátlásairól.

Persze nagyon sok vízilabdás kalandot mesél el, amelyek zömével pozitív élmények. Mikor ennyi férfi van összezárva és egymásra utalva, sok vicces szituációba keverednek. Nekem legjobban az alvajárós történetei tetszettek. Kásás Tamás az aktívan alvajárók körébe tartozik, és M. Kiss Csabának sikerült jól visszaadnia az ebből adódó vicces helyzeteket. Ezekkel ellentétben viszont fájó szívvel, csalódottan olvastam, hogy az utolsó vízilabdával töltött hónapjait mennyire negatívan élte meg. Rossz volt azzal szembesülni, hogy aki ennyire szerette a munkáját, annak a versenyekre való felkészülés mégis milyen lelki és fizikai terhet jelentett.

A sok érdekes történet mellett, ahogy haladtam a könyvben, egyre jobban megismertem Kásás Tamást. Megtudtam például, hogy orrcseppfüggő, mert allergiás az uszoda vízében lévő klórra – a munkáját tekintve ez elég furcsán hangzik… Tanúi lehetünk, hogy mennyi ételre van szüksége egy élsportolónak: körülbelül annyit eszik egy nap, mint én egy hét alatt. Mesél a gyerekkori élményeiről, szüleiről, az iskolákhoz és a lányokhoz való viszonyáról. Nekem, mint nőnek a barátnőivel kapcsolatos rész tetszett a legjobban. Itt kristályosodott ki leginkább, mennyire nem egyszerű a természete, és hiába szereti annyira a nőket, mégsem való neki a párkapcsolat.

A  könyvben lévő fotók, melyek az elmesélt szituációkat szemléltetik, sajnos kicsik és fekete-fehérek, így nem adják vissza a hangulatot. Ezt leszámítva viszont nagyon érdekesre sikerült megírnia M. Kiss Csabának Kásás Tamás életrajzát, csak egy-két olyan rész volt, melyeknél többet időzött a kelleténél, de összességében egy élmény volt a könyv olvasása!

M. Kiss Csaba – Kásás Tamás: Kása – Egy magyar pólós világsztár életének első 36 éve
Ulpius-ház Kiadó, 2012.

1 comment for “M. Kiss Csaba – Kásás Tamás: Kása

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .