Vekerdy Tamás: Érzelmi biztonság

Vekerdy Tamás: Érzelmi biztonságVekerdy Tamás a Nyitott Akadémia által szervezett előadás-sorozat keretében népszerűsítette nézeteit, a könyv ezeknek az előadásoknak, egyben a szerző gyerekneveléssel kapcsolatos nézeteinek az összefoglalása. A mondanivalója nem sokat változott a 2001-es Gyerekek, óvodák, iskolák című könyve megjelenése óta, de ez egyáltalán nem feltétlenül probléma.

Bizonyos szempontból persze nincs mit csodálkozni azon, hogy Vekerdy 2001-es és 2011-es könyvei között nincs nagy különbség: olyan szakmai tudás és tapasztalat van mögötte, ami most is megállja a helyét, és persze magyar iskolarendszer sem sokat változott az elmúlt évtizedben, ahogy a szülők problémái és viselkedése sem. Könyvvásárlóként viszont némileg zavarna, hogy a tíz éve és a most megvett könyvei között ennyire nincs különbség.

A kötet lazán összefüggő fejezetekből és néha kissé csapongó gondolatok füzéréből áll, amelyek összességükben felölelik a gyermekneveléssel kapcsolatos legfontosabb témákat. Érdemes-e a gyerekeket “fejleszteni”, kisgyerekkori félelem és agresszió, Vekerdynek mindegyikről van mondanivalója, amelyek rengeteget segíthetnek a szülőknek abban, hogy szorongás nélkül és helyesen járjanak el a gyereknevelés során. Legalább ilyen érdekesek azok a részek is, amelyekben a hagyományos óvodákat és iskolákat kritizálja, illetve  viszonylag nyíltan és hatásosan érvel az alternatív iskolák és konkrétan a Waldorf-módszer mellett. A mesék és az olvasás fontosságáról is ír, ahogy a szülők által képviselt személyes értékek átadásáról is.

Természetesen nem kell 100%-ig elfogadni és betartani mindent, amit ajánl, ahogy a Waldorf-módszernek is vannak vitatható elemei. Végiggondolni azonban érdemes, mert olyan fontos és alapvető dolgokról ír, amelyek meghatározóak a gyereknevelés során. Persze nem vagyok egyedül a lelkesedésemmel, Vekerdy Tamás könyvei és nézetei egyaránt rendkívül népszerűek, elég ránézni bármelyik könyves toplistára. Ugyanakkor a Gyerekek, óvodák, iskolák összeszedettebb, alaposabb könyv volt, az Érzelmi biztonság annak csak az átismétlése – de ettől még nyugodt szívvel ajánlom.

Vekerdy Tamás: Érzelmi biztonság – Mit kell(ene) tudnunk a gyerekekről és magunkról?
Kulcslyuk Kiadó, 2011.

1 comment for “Vekerdy Tamás: Érzelmi biztonság

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .