Avery Corman: Kramer kontra Kramer

Avery Corman: Kramer kontra KramerAvery Corman 1977-ben megjelent regénye korszakalkotó mű: amerikai szerző azelőtt még soha nem nyúlt ilyen élesen a válás kényes, mégis mindennapi témájához. A két évvel később elkészült, öt Oscar-díjat nyert film Dustin Hoffman és Meryl Streep főszereplésével még tovább növelte a könyv népszerűségét, és a világ számos pontján megváltoztatta az emberek gondolkodásmódját.

A kötet egy válás történetét mutatja be az olvasónak, miközben számos társadalmi kérdést vet fel. Ted eleinte fel sem fogja, mit jelent, hogy van egy gyermeke, inkább homokba dugja a fejét és nem törődik vele. Kezdeti viselkedése okán érthető válik Joanna lépése is, a válás, és még ha nem is értünk egyet vele, nem tagadhatjuk, hogy cselekedetének voltak a racionális okai. A fordulópont (a feleség lelépése) után indul meg Ted az igazi apává válás útján: megérti, hogy mekkora felelősséggel jár egy gyermek valójában. Joanna azonban másfél év után visszatér, hogy megszerezze a gyerek felügyeleti jogát. Ám addigra Ted Kramer megtanulja, hogyan élje az egyedülálló apák életét, fiát pedig mindennél jobban szereti, így ő is harcba száll a kis Billy neveléséért.

A szerző szemléletmódja – habár a regény végéig tárgyilagos marad – kissé antifeminista. Már azzal, hogy az egyedülálló szülő szerepébe az apát helyezte az anya helyett annak ellenére, hogy a társadalmi tudatban pont ennek ellentéte él (teszem hozzá, tévesen, a statisztikák szerint nagyjából egyenlő az egyedülálló szülők nemek szerinti aránya), valamint Tednek sikerül a karrierépítés a gyermek nevelése mellett bébiszitterek és más nők társaságában. Sokáig lehetne vitatkozni, hogy melyik félnek van igaza, jó döntés születik-e a regény végén. Az emberek különböznek, más-más értékrenddel bírnak – ez vezetett a Kramer család felbomlásához is, de  – pont ezek hatásos bemutatása segíthet az olvasónak abban, hogy a valóságban is képzelje bele magát a másik fél helyzetébe is.

Avery Corman: Kramer kontra Kramer
Európa Kiadó, 2012.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .