Jo Nesbø: Kísértet

Jo Nesbø: KísértetÚjabb igényes kötet az Animus kiadó skandináv krimisorozatából: Harry Hole ezúttal egy meggyilkolt narkós fiú ügyében nyomoz, de az eset nem olyan egyszerű, mint gondolta, a szálak a rendőrség és a politikai élet legfelsőbb köreibe vezetnek. Az író a történet során minden drámaiság nélkül, szikár, férfias stílusban mutatja be, ahogy a függőség megöli a lelket.

Jo Nesbo érdekes szemszögből mutatja be Oslót, a város szépségeiről kevés szó esik, bár van benne egy-két szép tájleírás. Inkább a lepusztult drogtanyákat, koszos, szegényes szállodákat, a narkós fiatalok gyülekezőhelyeit, késdobálós kiskocsmákat ismerjük meg elsősorban, a szereplők pedig jobb sorsra érdemes fiatalok, akiknek életét romba döntötte a kábítószer, a korrupt rendőrök és a maffiózók. A hangulat tehát sötét, bár ha valaki borító alapján választ könyvet, éppen ilyesmire számít. A hűvös és vad Skandinávia pedig kitűnő háttér az ilyen komor történetekhez.

Ez a kilencedik Harry Hole történet, és ahogy mondani szokás, a maga műfajában kiváló regény, jól megírt, jól megszerkesztett könyv, minden fejezet fenntartja az érdeklődést, és ahogy halad előre a történet, még fokozza is a feszültséget. Van benne minden, amit a műfajtól várunk, nemcsak krimi, de akció is bőséggel, szövevényes összefüggések, üldözés, lövöldözés, szerelmi szálak, kis szex, néhány karcos poén, szorult helyzetek. A szerző élvezettel fejtegeti a maffia különböző kínzási módszereit, és néha a csavar se arra kanyarodik mint várnánk (egy csavarnak pedig épp ez a lényege).

A korábbi történetekre a szerző utal néha, de nem annyira, hogy feszélyezzen a tudatlanságunk, csak hogy felkeltse az érdeklődést a többi kötet iránt. Érdekes megoldás az is, hogy bár a regény elején tudjuk, hogy a fiú halott, mégis végigvonul a történeten a haldokló visszaemlékezése a lelövésének pillanatától a haláláig, ez meglepetést ígér, mert várható, hogy a történet végén kiböki a gyilkosa nevét.

Igazán szórakoztató könyv, olyan élményt nyújt, mint egy jó akciófilm. Csavaros, de nem annyira, hogy az átlagos olvasó ne értse meg, és képes meglepetéseket okozni. Ha valaki kedveli a műfajt, akkor megéri elolvasni, de vigyázat, ne tegyük le hosszabb időre, nehogy elveszítsük a fonalat!

Jo Nesbø: Kísértet
Animus Kiadó, 2013.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .