Scott Turow: Ártatlan

Scott Turow: ÁrtatlanA jogi krimik atyja huszonhárom év után tért vissza első regénye, az Ártatlanságra ítélve szereplőihez, ám ezúttal sokkal érzelmesebb történetet alkotott.

Rusty Sabich ügyészt két évtizeddel korábban súlyos vádak alól mentették fel, ám úgy tűnik, hatvanéves korára sincs nyugodalma. A lakásukban holtan találják Barbarát, a feleségét, miközben a vád képviselője egy napja folyamatosan takarít körülötte. Tommy Molto ismét beveti magát, és elhatározza, most nem fogja engedni, hogy Rusty megússza a dolgot. De vajon tényleg az idős férfi követte el a gyilkosságot? És ha igen, miért? Erre a kérdésre kell választ találnia a bíróságnak, ám mire a regény végére érünk, ennél sokkal több minden válik világossá számunkra.

Turow előszavából kiderül, hogy soha nem tervezett folytatást írni egyik regényéhez sem, 2005-ben azonban úgy érezte, nem zárta még le teljesen első műve főhőseinek életét. Az Ártatlanságra ítélve című kötethez képest persze megváltozott a szerző, előnyére. Az első kötettel ellentétben, ahol csupán Rusty szemszögéből ismerhettük meg a történetet, most több szereplő lelkivilágába nyerünk betekintést. Ezáltal nem csak annak lehetünk tanúi, ahogy a helyzetüket látják, hanem az igazságszolgáltatás működésének sokszínűségét is megtapasztalhatjuk. Láthatóvá válik, mennyire nehéz egy-egy ügyész, bíró, nyomozó élete, a jog területén mennyire nehéz úgy dolgozni, hogy végül tényleg igazságos döntés szülessen.

A regény remekül vegyíti a modern kor hangulatát az emberi lélek örök kérdéseivel. Miközben a nyomozók DNS-teszteket végeznek és az e-mailek és az internet lelkes használói, feltárul előttünk a lelkiviláguk, ami sokkal inkább közelebb hozza a történetet az olvasókhoz, mint az első rész. Aki szereti a pszichológiai krimiket, a mélylélektani sztorikat, annak nem szabad kihagyni ezt a regényt sem.

Érdemes azonban az első kötettel kezdeni az ismerkedést, mivel így tűnik ki igazán, mennyit változott Turow stílusa két évtized alatt. A folytatás önmagában is érthető, mivel a cselekmény húsz évvel később játszódik és a szereplőkkel újra részletesen megismerkedünk, de a tisztább kép érdekében mégis az eredeti sorrendben való olvasást javaslom.

Scott Turow: Ártatlan
Agave Kiadó, 2013.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .