Miklya Anna: Dühös nemzedék

Miklya Anna: Dühös nemzedékElérkezett a Mars-generáció kora: ők azok a fiatalok, akik már “világkormányban” születtek, egy ellenőrzött, egységesített társadalomban, ami csillagközi háborút folytat az idegenekkel. De ezzel a rendszerrel nem mindenki ért egyet.

A nem is olyan távoli jövőben a járványoktól, túlnépesedéstől, háborúktól sújtott világot egységes vezetőség kormányozza és ellenőrzi. Nincs többféle ország és nyelv, az embereket mindenhol kamerák ellenőrzik, az állami bürokratikus rendszer üzemelteti a Facebookot is, ami nélkül a társadalom számára nem létezik senki. Az élet pontgyűjtő rendszerré változott, ahol adott mennyiségű pont elérése után igényelhetőek a javak/lehetőségek, sőt, a túlnépesedés ellen még a hormonrendszer is szabályozva van. Az emberek pedig mindezt természetes összefogásnak tekintik, mivel mindeközben a Föld fenyegetve van, háborúban áll a céta-tetiekkel. A történet egy igazi utópikus sci-fi, ami nincs elrugaszkodva a mai valóságtól sem. A regényben ugyanakkor sem a részletes technológiai fejlődés, sem az idegenek nem kapnak nagy szerepet, inkább szól az űrutazás lehetőségeiről, a többi bolygó benépesítéséről, a politikáról és aktuális társadalmi problémákról. Több filozófiai és erkölcsi kérdést is felvet, ezeket alaposan kidolgozta, logikus a felépített a világképe is.

A történetet egy 17 éves fiú szemén keresztül látjuk: Jonas átlagos srác, remek informatikai érzékkel és segítőkész természettel, aki egy úszóedzés alkalmával megismerkedik Rebekával, aki az illegális hackerkedés miatt a marsi büntető- és katonai támaszpontra száműzött nővére után nyomoz. Jonas és barátja, Süti segítenek a lánynak – a két barát nagyon kedvelhető, Rebeka pedig igazi lázadó, bár még fiatal és könnyű befolyásolni. Ellenszenves azonban, hogy ahányszor szóba kerül, szinte minden alkalommal – hacsak gondolatban is – bírálják Süti értelmi képességeit. De ezt leszámítva jól kiegészítik egymást, együtt kezdenek felnőni, együtt tanulják meg, hogy döntéseiknek és tetteiknek következménye van.

A cselekmény nem pörgős, de gördülékeny és érdekes, és bár le lehet tenni, olvasás közben képes kikapcsolni a külvilágot. A kortárs magyar írónőnek, Miklya Annának ez az első sci-fi regénye, de annyira belejött, hogy hamarosan kész a könyv folytatása is, a trilógia második része. A Dühös nemzedék ifjúsági regény, de bátran ajánlható az idősebbeknek is, egyedül a vége volt furcsa, mert egyáltalán nem logikus: aki a szálakat keveri, a leleplezést követően mindent infantilis módon kifecseg, dicsekszik, holott ezzel a saját, évekig tartó munkáját veszélyezteti.

Érdekességképpen a könyv borítójának a belső felén alig észrevehetően, de megtalálható Jonas édesanyjának a fiatalkori blogja, egy valóban létező blogoldal, ami kiegészíti a könyvet.

Miklya Anna: Dühös nemzedék
Libri Kiadó, 2013.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .