Mikal Hem: Kezdő diktátorok kézikönyve

Mikal Hem: Kezdő diktátorok kézikönyveÉrdekes módja a diktátorok megismerésének, kibeszélésének a gúny – kár, hogy a kicsúfolásuk ezúttal csak a bulvárlapok színvonalán sikerült.

A könyv szerkezete nem a diktatúrák felsorolása, hanem a működésük jellegzetességei szerint épül fel: hatalomra kerülés, az uralkodás összetevői, majd a távozás a hatalomból. Ez jó választás volt, a diktatúrák szerint haladni unalmas lett volna, így viszont folyamatosan fenntartja az érdeklődést a kötet azzal, hogy érdekes témákat vet fel, majd az adott témakörben csak a legérdekesebb, illetve a leginkább szélsőséges diktátorokról ír. A szex kapcsán a legnagyobb étvágyú és leginkább perverz, a divat kapcsán a legextrémebben öltözködő, az irodalom kapcsán pedig csak a könyvet író diktátorok kerülnek szóba. A szerző hangvétele kettős: néha az olvasónak ad tanácsokat tegeződve, majd átvált leírásba, a szemléltető példák felsorolására. Általános tanácsokat ad például a hatalomra kerüléshez, majd hosszasan sorolja, egyes diktátorok konkrétan hogyan kerültek hatalomra.

A kötet legnagyobb hibája, hogy a vásári szórakoztatás színvonalát egy centivel sem lépi túl: valójában nem is közöl olyan ismereteket, amelyeket ne olvashattunk volna el korábban valamilyen bulvárlapban. OK, a szerző nyilván nagyon sokat keresgélt az interneten, mire mindezt összegereblyézte – ennél nagyobb szakértelem azonban nem kellett a könyv megírásához.

A morális szempontok is hiányoznak a könyvből, amúgy bulvárosan, csak az ösztöneinkre hatva akar szórakoztatni. Az alapállása szerint diktátornak lenni jó, mert gazdag lehetsz, félisten lehetsz, bestseller-író lehetsz és az összes szexuális fantáziádat kiélheted, és jó esetben ugyanezt biztosíthatod az utódaid számára is.

A könyv előnye viszont az alaposság: a szerző végül is elég jól összeszedte, miért érdemes diktátornak lenni, és ezt gazdag szemléltető anyaggal támasztotta alá, és nagyjából mindent megmutatott, ami alapján a diktátorokon nevetni lehet. És ha ennél többet nem várunk a könyvtől, valamint a morális szempontokat is félre tudjuk tenni – egy jó nevetést megér…

Mikal Hem: Kezdő diktátorok kézikönyve
Typotex Kiadó, 2013.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .