Pálos Csilla: Repülj madár

Pálos Csilla: Repülj madár!Pálos Csilla első könyve a könyv a magyarok vándorlását megelőző időkről szól, amelyek nyomán itt a Kárpát-medencében leltük meg otthonunkat.

A történet Öden és Bors, a két kiválasztott életútján keresztül mutatja be őseink mindennapjait, szokásait, harcait. A két főhős a kalandok során barátokra lel, akik a küldetésüket előbbre viszik, valamint ellenségekre, akik megpróbálják feltartani őket és a jó ügyet meghiúsítani. Viszonzott és viszonzatlan szerelmekbe bonyolódnak, de kemény harc és sok csalódás után végül a szeretet és az összetartás győzedelmeskedik: Öden és Bors sikerrel jár, mert mindvégig kitartanak egymás mellett még akkor is, amikor kiderül, valójában nem édes testvérek.

Olvasás közben nem csak a gyerekek, de én magam is rengeteg új információval gazdagodtam például a kazár és magyar ellentétről, hogy a vándorlásunk előtt szövetségesei lettünk a székelyeknek, illetve segítettük a kazárokat az arabok ellen vívott harcaikban. A kötet pontosan bemutatja a korabeli magyarok, hunok illetve székelyek szokásait, viseleteit is. Látszik, hogy komoly kutatómunka előzte meg a könyvírást, a történet teljesen hitelesnek tűnik. Igaz, a mese szál nagyon hasonlít az Avatárra a tündérek fájával, ami a létet jelképezi, valamint gyógyít, az elpusztulása azonban akár az egész élővilág pusztulását vonhatja maga után…

Hiányoltam viszont az illusztrációkat a könyvből, főleg mivel gyerekek számára íródott, egy-két kép a vezérekről és a tündérek mesés élőhelyéről segítette volna a fiatalabb olvasókat a könyv megértésében és a hitelesebb vizualizációban.

A könyv közepe visszafogottabb, de a végén az összefutó szálaknak köszönhetően meglepetésekkel telivé válik, az olvasó el is elfelejti, hogy az egészet egy nagypapa meséli el az unokájának egy esős estén (ezzel a képpel kezdődik és fejeződik be a könyv, mintegy keretet adva a történetnek).

A könyvet azért kezdtük el olvasni, mert a négyéves kisfiam már érdeklődik a történelem iránt, és bár Öden és Bors története tetszett neki, a könyvet a csatajelenetek miatt elsősorban a kisiskolás korosztály számára ajánlom!

Pálos Csilla: Repülj madár
Publio Kiadó, 2013.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .