Allison Havey, Dean Puccio: Szex és lájk és közösségi média

Havey, Allison, Puccio, Deana : Szex és lájk és közösségi médiaA szerzőpáros munkája, hogy iskolai fórumokat tart kamaszoknak, ahol a témáik a szex, a pornó, az erőszak és a beleegyezés. A könyv az ilyen fórumokon szerzett élmények és ismeretek összefoglalója, illetve a témába vágó felmérések, statisztikák ismertetése. Fontos munka, fontos eredményekkel – de nem biztos, hogy az olvasó is pont ezt várja el a könyvtől.

Egyrészt, aki egy ilyen könyvet egyáltalán elkezd, azt már valószínűleg nem kell külön meggyőzni a téma fontosságáról. Ehhez képest a rémisztő statisztikák és rémisztő történetek csak úgy hemzsegnek a könyvben: a fiatalok tízévesen kezdenek el pornót nézni, majd az ágyban is a pornósokat próbálják utánozni. A lányokat megerőszakolják, amikor egyedül vannak és védtelenek. Ami pedig egy-egy házibuliban történik… Aki viszont a kezébe vesz egy ilyen könyvet, már nem kell külön megijeszteni és meggyőzni a probléma létezéséről, hanem hasznos gyakorlati tanácsokra lenne szüksége.

Másrészt a cím egyértelműen azt ígéri, hogy a téma az internet lesz, de ez nem így van: a könyv témája általában a zaklatás, és az internetes vonatkozások maximum egy-egy fejezet erejéig kerülnek szóba. A témák az utcai közlekedés, a taxi, a busz, a mutogatósok, a házibulik és a fesztiválok veszélyei, amelyekhez a statisztikákon és rémisztő történeteken kívül vannak valóban hasznos tanácsok is: a lányok üljenek közel a buszsofőrhöz, legyen náluk feltöltött mobiltelefon és riasztó stb.

Továbbá a könyv 90%-ban a lányok elleni szexuális támadásokról szól, ami természetesen nagyon fontos téma és alaposan ki is van vesézve. De ennél általánosabban is lehetett volna tárgyalni a témát: nem minden támadás szexuális célú, nem mindegyik személyesen történik, és nem csak fiú-lány vonatkozásban fordul elő. A cyberbullyingra két oldal jutott, az is csak sajnálkozás és statisztika, pedig azt hittem, alapvetően ez lesz a kötet témája.

Informatikai tanács viszont csak kevés van benne. A szerző bemutatja a divatos közösségi oldalakat (Facebook! Instagram!), de technikai jellegű javaslata nem sok van. Az alapvető mindig az, hogy beszélgessünk a gyerekekkel – ez egyébként okos tanács -, de sokkal messzebb nem jut, mint hogy magyarázzuk el, hogy ami egyszer felkerült az internetre, az valószínűleg fent is marad örökre.

Úgyhogy a könyv hasznos, de leginkább csak a lányok elleni, szexuális célú támadások témájában, plusz van benne számtalan statisztikai adat a gyerekek internetezési szokásairól. Sok érdekes Youtube-videóra is felhívja a figyelmet, ez a kisfilm például valóban zseniálisan magyarázza el a “beleegyezés” működését:

Havey, Allison, Puccio, Deana : Szex és lájk és közösségi média
Jaffa Kiadó, 2018.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .