E.L. James: A szürke ötven árnyalata (Szürke árnyalat-sorozat, 1. rész)

E L James: A szürke ötven árnyalataRomantikával és nem mindennapi szado-mazo szexszel dúsított, főleg nőknek szóló könyv, amelyben végigkísérhetjük egy fiatal pár megismerkedésének összes mozzanatát. Különös párkapcsolat, amely mégis nagyon közel állhat olvasójához, ugyanis a szex mellett felszínre kerülnek a mindennapok problémái is.

A könyv romantikus része semmivel sem érdekesebb, mint akármelyik lányregény: a diplomaosztó előtt álló lány egy interjúnak köszönhetően megismerkedik egy jóképű férfival, és akaratuk ellenére rögtön egymásba szeretnek. Amikor egymásra pillantanak és röpködnek a szívecskék, vagy ahogy húzzák egymás agyát, nagyon aranyos és kedves, de kevés ahhoz, hogy érdekessé tegye a történetet. A szado-mazo szex által kap olyan új élményt az olvasó, amit eddig még egy romantikus könyvben sem mertek papírra vetni. Szinte minden tizedik oldalon találkozhatunk egy-egy szex jelenettel: bemelegítésként vanília-szexszel kezdenek, majd ahogy haladunk a könyvben, egyre keményebb és extrémebb szexuális aktusok részesei lehetünk. Előkerülnek a korbácsok, a derékövek, különböző golyók, melyek különböző helyekre kerülnek. A női főszereplő ahhoz képest, hogy tapasztalatlan a szex terén, már elsőre nagyon élvezi a dolgot, amit élénken szemléltet is az írónő, ezzel felkorbácsolva az olvasó vágyait is. A leírások során mindig belemegy a részletekbe – szembetűnő, milyen jól ismeri E.L. James a szado-mazo témát… A felhevült érzelmek lecsillapítása érdekében, két aktus között a két főszereplő élete is folyik tovább, eközben mi is jobban megismerhetjük a személyiségüket.

Bár szinte csak negatív kritikát lehet olvasni róla, és sokan megbotránkoztak azon, hogy már csak brutális szexszel lehet sikeressé tenni egy könyvet, mégis sok nőt hatalmába kerített A szürke 50 árnyalata. Szerintem ennek az oka nagyon egyszerű: a főszereplő férfi pillanatok alatt leveszi a nőket a lábukról, hiszen jóképű, ismert, okos, gazdag, és olyan ajándékokkal lepi meg a kedvesét, olyan randevúkat szervez neki, ami egy egyszerű nőnek soha nem adatik meg. A szadista szexuális részek pedig így könyvön keresztül egészen vágyat keltőek.

És nem csak az erotikus jelenetek vannak jól megírva, hanem az is, ahogy az írónő a főszereplők érzéseit vetette papírra. Nincsenek erőltetett szlengek, felesleges átkötő szövegek, melyekkel általában csak a könyv terjedelmét gyarapítják, viszont valósághűen jellemezi a szereplők lelkivilágát, én még meg is sajnáltam a saját életükben szenvedő fiatalokat, sőt, egy idő után a szex már nem is volt annyira fontos, sokkal jobban érdekelt az, hogy fog a két szerelmes fiatal kikeveredni a saját börtönéből. Persze, hogy Anastasiának tervét sikerül-e véghezvinni, sajnos csak a következő  kötetekből derül majd ki…

E.L. James: A szürke ötven árnyalata
Ulpius-ház, 2012.

6 comments for “E.L. James: A szürke ötven árnyalata (Szürke árnyalat-sorozat, 1. rész)

 1. Nicole
  2012. október 4. csütörtök at 12:17

  Tegnap kezdtem el olvasni, szerintem abszolút az Alkonyat-könyvekre hajaz… Aranyos, kedves, szép, de még tapasztalatlan, kis ügyetlen lány találkozik egy félistennel, aki jóval gazdagabb nála és érezhetően valamilyen titkot rejteget.

 2. Tóth Noémi
  2012. október 8. hétfő at 07:40

  E.L. James írónőt a Twilight inspirálta A szürke ötven árnyalata írása közben, ezért van hasonlóság a két történet között. Én személy szerint a Twilight könyveket nem szeretem, A szürke ötven árnyalata olvasása közben viszont jól szórakoztam!

 3. Zavii
  2013. március 24. vasárnap at 21:07

  Ami azt illeti, én nem hiszem, hogy az írónő képben van azt illetően mi is az a bdsm. Ha a főszereplő férfi annyira “durva” mint amennyire az elején beharangozták, akkor nem ezekkel a lightos dolgokkal kezdene…

  14-18 éves lányok durvább fanficeket írnak az interneten… Én tényleg reménykedtem hogy egy könyv komolyan foglalkozni fog ezzel a témával, vagy kapok egy karakterdrámát, a férfi szereplő részéről, hiszen hosszú idő, amíg valaki ennyire megváltozik. Szerintem 10 oldal ehhez kevés. Pedig igazán jó jellemfejlődés lehetett volna mindkét fél részéről, az egyik hogyan válik kedvessé, és szelíddé egy olyan személyből aki képtelen szeretni, és hogyan lesz a “lányből” “érett nő”. Mellesleg ez egy olyan mézes álomvilág…
  Mellesleg a szex benne sem túl realisztikus szerintem.
  “A női főszereplő ahhoz képest, hogy tapasztalatlan a szex terén, már elsőre nagyon élvezi a dolgot…” Szerintem totál ellentmondásos, és nem túl realisztikus.

 4. 2013. március 26. kedd at 08:52

  Mivel a könyvet Twilight ihlette, nem lehet elvárni tőle, hogy durvább legyen és szerintem nem is kell. A szadós háttérre csak azért van szükség, hogy Christian kitűnjön a tömegből, hogy érdekes legyen, mint a Twilightban a vámpírok. A szexjelenetek is a könyv stílusához igazodnak. Mivel elképzelt történetről beszélünk, és mivel az emberi képzelet határtalan, nem lehet elvárni, hogy a szereplők tettei mindig helyénvalóak és kellőképpen megmagyarázottak legyenek. Ezért az is belefér, hogy egy tapasztalatlan fiatal lány már első alkalommal élvezze a szexet. Nem a realitásokra épült, hanem az olvasók elvárásaira. Egy fiatal olvasó azt várja egy ilyen könyvtől, hogy elrepítse egy mesevilágba. Ha a valóságra vagyunk kíváncsiak, napilapot olvasunk, nem romantikus könyveket.

 5. Tóth Noémi
  2014. augusztus 5. kedd at 05:51

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .