Michelle Richmond: Házassági szerződés

Michelle Richmond: Házassági szerződés

Egy izgalmas könyv, olyan igazán borzongató: nincs benne gyilkosság, mégis végig vibrál a feszültség.

Ha csak a címét olvasnám el, azt gondolnám, egy unalmas jogi könyv, de ha krimik, bűnügyi thrillerek között látom, megakad a szemem rajta. Esküvőre készül egy fiatal jogásznő és egy idősebb terapeuta. Ahogy az lenni szokott, az esküvői vendéglista egyre bővül, s így kerül oda a menyasszony utolsó győztes perének kliense is. A menyegző után pedig futár érkezik egy csomaggal: ajándék a párnak a legkevésbé ismert vendégtől.

A csomagban egy lezárt dobozt és egy-egy névre szóló tollat találnak. A doboz tetején díszes betűkkel: A PAKTUM, semmi több. Ez kitűnik a sok szokásos és hasznos ajándék közül. Rövid tájékoztatót is kapnak, hogy mi az a Paktum: egy titkos társaság, aminek a célja a házasság boldogságának fenntartása. Nemes cél, ki utasítaná el? De nyilván minden olvasóban felmerül a kérdés: és az apróbetűs rész? Nos, igen itt is van… A cél a tagok boldogságának fenntartása… mindenáron.

Ezzel kezdődnek a bonyodalmak, hiszen magánvéleménye mindenkinek lehet másik két ember házasságáról, de beleszólni nem illik. A Paktumot viszont kezdetben finom eszközökkel, majd a későbbiekben a durva eszközöktől sem visszariadva próbálja a házas feleket a helyes irányba terelni szerte a világon. S látszólag a párok ezt önként és dalolva teszik. Hiszen mégiscsak a saját boldogságukról van szó!

Azonban ahogy a főhős házaspár újabb és újabb „tanácsadásokon” van túl, kétségeik ébrednek és eljátszadoznak a gondolattal, hogy ki kéne lépni a csoportból. De ha esetleg ezt nem lehet megvalósítani, akkor meg kellene javítani a csoport működését, mert a cél nemes, csak ezek a csúnya eszközök… A csoport vezetői azonban nem igazán partnerek ebben, így maradna a kilépés. De ez a csoport is olyan, hogy csatlakozni könnyebb, mint kilépni, és egy idő után a párnak már menekülnie kell, hogy mentse az életét…

A könyv olvasása közben felmerül néhány kérdés, például hogyan lehetséges ilyesmi a modern világban? Honnan van a Paktumnak pénze? Vajon tényleg nem tudna a rendőrség segíteni?

De ezektől függetlenül nagyon izgalmas és elgondolkodtató regény, ami alapvetően „a cél szentesíti az eszközt” témáját boncolgatja, hogy mikor veszik ki a jó szándék az eredeti elképzelések mögül. Nagyon tetszett az a folyamatos pszichikai feszültség, amit az író tényleges erőszak leírása nélkül ér el, ezért bátran ajánlom a könyvet mindenkinek, aki szereti a borzongást, de nem szereti a tényleges erőszakot.

Michelle Richmond: Házassági szerződés
Libri Kiadó, 2018.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .