Philip Zimbardo – John Boyd: Időparadoxon

Phil Zimbardo - John Boyd: IdőparadoxonVan önnek problémája az idővel? Rossz, ahogy a múltra vagy a jövőre gondol, illetve ahogy a jelenben viselkedik? Ezt persze nehéz általánosságban megválaszolni, ezért érdemes rögtön elvégezni a szerzők által készített, és a könyvben magyarul is benne levő időperspektíva-tesztet. A könyvre Önnek akkor van szüksége, ha azon rossz eredményeket ér el a feltüntetett ideálishoz képest.

Ami engem illet, tökéletes eredményt értem el, ezért a könyv a továbbiakban nagy hatással nem volt rám, már csak ezért nehéz volt elfogadni az amerikai tanácsadó könyvekre jellemző iszonyú túlírtságot. A szerzőknek talán ha negyven oldalnyi mondanivalója van, ehhez képest a könyv négyszáz oldalas, amiben a szerzők folyamatosan ismétlik önmagukat újra és újra és újra…

A saját eredményemet pedig azért merészeltem előtérbe tolni, mert a szerzők is ezt tették: a kelleténél sokkal többet foglalkoznak a saját személyes tulajdonságaikkal. Már a könyv elején is furcsa volt, hogy mindketten bemutatják a gyerekkorukat – ki a fenét érdekel a szerzők gyerekkora? Később sem mulasztják el elmesélni soha, hogy az adott témában, az időhöz való viszonyulásban ők maguk mennyire jók, például a 71 éves Phil milyen jelenhedonista, és milyen jól kezelte, hogy nyugdíjas lett. Azt is részletesen elmeséli, hogyan tölti a napjait, benne a heti kétszeri érzéki masszázzsal… Ez egyrészt több információ a kelleténél, másrészt ellenszenves, hogy a szerző a saját maga által felállított elvárásra a saját életét és viselkedését hozza fel követendő példaként.

A könyv tényleges mondanivalója pedig az, hogy a múlt, a jelen és a jövő lehetséges felfogását ismerteti, elmagyarázva az egyes verziók előnyeit és hátrányait. Közben rengeteg pszichológiai kísérletet eredményét értelmezik az időperspektívák szempontjából, köztük az egyik szerző által vezetett, világhírű Stanfordi Börtönkísérletet is. Ezek kifejezetten érdekesek, bár néha zavaró, hogy a szerzőknek mindenről az jut eszébe, mintha mindennek az oka csak a helytelen időperspektíva lenne, a helyes megoldás pedig az időperspektíva javítása. Sőt, meg is oldják az időperspektívák segítségével a rossz házasságok, a betegségek, köztük a rák, valamint a pénzügyi, a gazdasági, sőt a történelmi problémákat is, elmagyarázzák például az öngyilkos terroristák motivációit.

Olvasmánynak tehát egy kissé nehéz, de mivel közérthető és végeredményben elég sok hasznos ötlet van benne, ha valakit érdekelnek a lehetséges időperspektívák alaposabban is, netán rossz eredményt ért el az időperspektíva-tesztben, egyszer érdemes nekifutni.

Philip Zimbardo – John Boyd: Időparadoxon – Hasznosítsd újra a tegnapot, élvezd a mát, és légy úrrá a holnapon!
HVG Kiadó, 2012.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .