Gayle Forman: Csak egy nap

Gayle Forman: Csak egy napGayle Forman új könyve egy, az anyja által túlmenedzselt fiatal lány útkereséséről szól.

Az amerikai Allyson mindenben a szülei elvárásai és előre kidolgozott terve szerint éli mindennapjait. Érettségi ajándékként befizetik egy európai kulturális körútra, amelynek az utolsó napján megismerkedik egy gerilla színtársulatban fellépő holland fiúval. Rá nem jellemzően, hirtelen ötlettől vezérelve megszökik vele Párizsba egyetlen napra, ahol másnap a fiú váratlanul eltűnik, miközben még semmi konkrétumot nem tudtak meg egymásról.

A történet három részre van bontva, de mindegyik Allyson szemszögéből íródott. Az első Allyson és Willem egy napos kalandjáról szól Párizsban, érzelmekkel, kalandokkal, szerelemmel és a várossal, ami magával sodor, de néha már túl szép, hogy teljesen beleéljük magunkat. A fiú remek ötleteket ismer egy spontán városnézéshez, például direkt eltévednek és a turisták által ismeretlen helyeken kötnek ki. Ezeknek a hangulatos részeknek az olvasása után mindenki szeretne kicsit eltévedni egy városban…

A második rész a hirtelen befejezést követő érzelmi viharról szól, ahogy Allyson hazaérve már nem képes folytatni az addigi életét, nem bír talpon maradni az elvárások súlya alatt, mert lassan ráébred, hogy ezek nem az ő vágyai, nem az ő céljai. A könyv harmadik részében pedig elkezdi bontogatni a szárnyait, megismerni saját magát, a vágyait, fellázad az elvárásokkal szemben és felkerekedik, hogy a saját kérdéseire saját válaszokat találjon.

Miközben részletesen bejárjuk Európát, végigkísérjük a lány felnőtté válását is: a gyerekkori barátság meglazulását, a szülőktől való elszakadást, a bizalom kiépítését új barátokkal. És bár Allyson elég drasztikus módot talált az első lázadásra, miközben a könyvet olvassuk, vele együtt vágyunk a kalandra, vele együtt indulnánk felfedezni a világot és önmagunkat.

A regény nem jelent ugyanolyan élményt, mint a szerző Ha maradnék című kötete, de egy jó hangulatú, kellemes, a kalandvágyunkat felpezsdítő olvasmány. A leendő második részben pedig Will szemszögéből láthatjuk majd ugyanezt az évet…

Gayle Forman: Csak egy nap
Cicero Kiadó, 2014.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .