Böszörményi Gyula: Bitó és borostyán (Ambrózy báró esetei 3,5. rész)

Böszörményi Gyula: Bitó és borostyánEgy újabb köztes rész a sorozatban: a 3,5. rész Mili utazásáról szól Budapestről hazafelé, ahol a lánynak a vonaton kell egy sorozatgyilkosság elkövetőit lelepleznie, ezúttal a báró segítsége nélkül.

A kisregény számozása (3,5. rész) a megjelenés sorrendjét követi, valójában azonban a cselekmény a 3. rész közben játszódik, amikor a báró hazaküldi Milit, és ő némi cselezést követően valóban haza is utazik. A kisregény a hazaút története a korabeli vonaton, ahol egész gyilkosságsorozat történik: már a pályaudvaron is találnak egy halottat, majd út közben további gyilkosságok történnek.

A könyv szokás szerint nagyon jól visszaadja a korabeli hangulatot, ráadásul a cselekmény egy különleges helyszínen, egy luxusvonaton játszódik. Böszörményi Gyula ezúttal is részletesen bemutatja a környezetet, az első osztályú vonat felépítését és működését, ahogy a gazdag utasok elfoglalják a helyüket a lakosztályukban, ahogy vacsorázni mennek, és persze az események sodrásában keresztül-kasul bejárjuk velük a szerelvényeket.

A szereplők is érdekesek, mindenféle csaló megfordul egy ilyen vonaton… Van szerelmi dráma, sikereivel dicsekedő kereskedő, Mili legmegbízhatóbb segítője pedig egy híres-hírhedt korabeli hóhér lesz, aki egyébként Ambrózy báró kebelbarátja… Maga a nyomozás nem annyira érdekes, túl sok a szereplő és a hulla is ahhoz, hogy az olvasó el tudjon gondolkozni a részleteken, de szerencsére Mili végig képben van, és jó tanítványhoz híven kinyomozza, kik ölik sorra szegény vasutasokat és miért.

A kötet lényegesen hosszabb, mint az előző “köztes” rész, a kétszáz oldalas terjedelmével igazi regénynek is elmegy. Érdekes lesz látni, Böszörményi Gyula merre tudja még kanyarítani Mili és a báró sorsát, tud-e még érdekes fordulatokat kitalálni róluk – ez a vonatos rész ötletes volt és nagyon jól sikerült.

Böszörményi Gyula: Bitó és borostyán (Ambrózy báró esetei 3,5. rész)
Könyvmolyképző Kiadó, 2017.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .