Erin Morgenstern: Éjszakai Cirkusz

Eric Morgenstern: Éjszakai cirkuszNagyon ígéretesnek tűnő könyv, ami minden mondatában arra íródott, hogy elvarázsoljon… de ez sajnos nem sikerült neki. A nagy hírverés ellenére, vagy éppen azért, csalódást okozott.

A könyv a XIX-XX. század fordulópontján játszódik, amikor két mágus életre szóló fogadást köt, azonban nem maguknak, hanem tanítványaiknak kell megküzdeniük egymással, a szabályok ismerete nélkül. Azzal viszont senki nem számolt, hogy Celia és Marco egymásba szeret, kockáztatva ezzel a saját és a cirkuszban szerepet játszó emberek életét is. A párbaj helyszíne az általuk felépített Cirque des Reves – az álmok cirkusza, ami váratlanul jelenik meg a világ különböző helyein és soha nem látott csodákkal bűvöli el a látogatókat. Csak éjszaka nyit ki, és ellentétben a cirkuszok harsány színeivel, itt minden fekete-fehér.

Erin Morgenstern kivételes fantáziával rendelkezik, azt el kell ismerni. Az általa felépített cirkusz nagyon egyedi, még azoknak is nagyszerű élményeket ígér, akik a hagyományos cirkuszokat nem szeretik. Egy ilyen cirkuszt mindenkinek látnia kellene. Van itt jégvirág kert, felhőlabirintus, kívánságfa, palackozott érzések és még sorolhatnánk. Éppen emiatt olyan elkeserítő, hogy a stílusa hagyja kicsúszni az olvasó kezéből ezt a varázslatos érzést.

A könyv jelen időben íródott, de ide-oda ugrál az évek között. Követhető a történet, de zavaró mindig az évszámokat, hónapokat figyelni. Az időben ugrálás mellett pozitívum, hogy több személy nézőpontjából is megismerjük a történetet, az viszont nem, hogy sok fejezet kifejezetten az olvasót szólítja meg. Túl erőltetettnek tűnik, nem éreztem magam úgy, ahogy az írónő valószínűleg szerette volna. A leírások túl részletesek, szájbarágósak. Nem hagy semmit a képzeletnek, mindent készen rak elénk. Saját érzések és benyomások helyett a könyv próbálja éreztetni, hogy mit kellene gondolnunk. Egyszerre szeretne titokzatos is lenni, de csak a titokzatoskodó jelzőt sikerül elérnie. A szereplők kiszámíthatóak, és nincsenek jól kidolgozva, egyik szereplőt sem ismerjük meg alaposabban, mintha tényleg csak nézők lennénk. Az időbeni ugrálások, a rövid történetmorzsák pedig nem színesítik, hanem széthúzzák és elaprózzák a történetet, aminek a vége is lapos marad.

Összességében kár ezért a regényért, mert az alapötlet jó, fantáziadús és eredeti, csak a tálalásnál kellett volna figyelembe venni, hogy a kevesebb néha több. A könyv kiadásánál viszont nagyon odafigyeltek a részletekre: kemény fedeles, szép könyv, a borító megnyerő, még a lapok éle is fekete, benne pedig, a könyvbeli reveur-ökre utalva piros színű a könyvjelző szalag. Szinte hívja az embert, hogy vegye kézbe. A könyvből 2013-ra film is készül, remélem, az kihozza majd a történetből azt a sok pozitívumot, amit elrejtettek benne.

Erin Morgenstern: Éjszakai Cirkusz
Libri Kiadó, 2012.

(x) A kötet megvásárolható 21% kedvezménnyel az Új Könyvek webáruházban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .